Nominaties Jan van Luxemburg Prijs 2017 bekend!
Welkom op de website van het Jan van Luxemburg Programma. Begin oktober heeft het bestuur een shortlist opgesteld van initiatieven die in aanmerking komen voor de Jan van Luxemburg Prijs 2017. Wilt u één van deze nominaties speciaal aanbevelen voor de prijs? Dan nodigen wij u van harte uit om dit te doen via het contactformulier op deze website. Eind oktober wordt het winnende project bekendgemaakt.
De genomineerden:
Amsterdamse Beestenboel
Zo veel mogelijk kinderen aan het lezen krijgen – dat is het doel van Amsterdamse Beestenboel. En wat zo mooi is: schrijfster Liedewij Loorbach, illustrator Eva van Aalst en Studio Pino doen dat door de verbinding te leggen met de leefwereld van jonge Amsterdammers. Ze hebben namelijk een boek gemaakt over wilde dieren in de stad, met kaarten van alle grote parken zodat kinderen weten waar ze moeten zoeken naar uilenballen en vossenpoep.
Als voorlezer van de VoorleesExpress leerde Liedewij Loorbach haar doelgroep kennen. Daarna is dit boek via crowdfunding ter wereld gebracht, met steun van onder andere de gemeente Amsterdam. Wie tijdens de crowdfunding-periode een exemplaar kocht, doneerde een tweede exemplaar aan een kansarm gezin. De Stichting Stadspas, onderdeel van de gemeente, nam Amsterdamse Beestenboel op als zomeraanbieding: gezinnen met een Stadspas konden het boek van de zomervakantie tot eind september ophalen in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.
Website-link: www.voorjebuurt.nl/campaigns/amsterdamsebeestenboel
Laurens Jz. Coster Project
In de jaren negentig ontstond het Coster Project van Marc van Oostendorp: gratis klassieke literatuur, waarvan het copyright verlopen was, in digitale edities. In 1998 nam Raymond Noë de spin-off over, een gratis dagelijkse e-mailservice van gedichten voor abonnees. Hij introduceerde naast ‘klassieke’ veel hedendaagse dichters en nieuwe gedichten uit net verschenen bundels. Steeds rijker werd het aanbod, mede door animerende links naar poëzie of dagboeken, en extra’s, waarbij bijvoorbeeld bekende dichters, vertalers en anderen uit de wereld van de poëzie optraden als gastredacteur. Ten slotte ontstonden downloadbundels, een voorpublicatieserie en sinds twee jaar de VSB-prijs-van-honderd-jaar-geleden-verkiezing voor de beste bundel van honderd jaar geleden. De archiefsite en Facebookpagina bereiken een groter publiek. Bovendien worden de gedichten doorgeplaatst op Neerlandistiek.nl, waarmee er ook in het weekend veel te beleven valt. En Raymond Noë houdt sinds kort een dagboekenblog bij.
De juryleden van de Jan van Luxemburg Prijs hebben zo een mooi evenwicht zien ontstaan tussen het gebruik van nieuwe media en een schat aan voornamelijk poëzie, aangeboord in een voor alle leeftijden toegankelijke, gebruiksvriendelijke vorm. Niet alleen de canon, maar ook verrassend ‘vergeten’ en nog onbekend nieuw werk komt aan bod, alsmede treffende voorbeelden uit de geschiedenis van de verbeelding. Raymond Noë blijkt een onvermoeibare pleitbezorger van ‘het plezier in lezen’, die zonder dwingend te zijn heden, verleden en toekomst verbindt.
Website-link: http://www.ljcoster.nl
VoorleesExpress
Jonge kinderen thuis, in hun eigen vertrouwde omgeving, door vrijwilligers laten voorlezen. Hen zo stimuleren om zelf te lezen. Hun ouders stimuleren tot voorlezen en hen waar nodig adviseren. Dat alles is de gedachte achter de VoorleesExpress.
Anne en Marieke Heinsbroek, twee zussen uit Utrecht, kwamen in 2006 met dit initiatief. Inmiddels is het uitgegroeid tot een landelijk netwerk dat zonder winstoogmerk actief is in meer dan honderd Nederlandse gemeenten. De VoorleesExpress heeft in de afgelopen tien jaar meer dan 15 duizend gezinnen begeleid.
Juist de combinatie van kinderen en ouders bereiken, kan veel leesplezier genereren, denken de juryleden – ook in gezinnen waar lezen minder vanzelfsprekend is. Zeker nu we meer en meer horen over de ongelijke kansen van kinderen in het onderwijs, is dit een belangrijk initiatief.
Website-link: www.voorleesexpress.nl
Barts Boeken Club
Barts Boeken Club, een eigentijdse literaire voorstelling, vindt sinds 2014 plaats in het Betty Asfalt Complex te Amsterdam. Daar praat Bart Gielen met schrijvers over hun nieuwste werk. Gasten in het afgelopen seizoen waren onder anderen Maarten van Rossem, Hanna Bervoets, Fik Meijer, Jan Terlouw, Marcia Luyten en Herman Pleij.
De juryleden nomineren Barts Boeken Club om de volgende redenen:
- de club bevordert het leesplezier door boeken te promoten op een laagdrempelige, originele en enthousiaste manier (via een literaire talkshow voor een gemengd en breed publiek in een sfeervol theater);
- Bart Gielen organiseert en financiert dit programma zelf;
- zowel fictie als non-fictie komt aan bod;
- ook jong talent krijgt een podium om zijn werk te promoten;
- na de voorstellingen verschijnen filmpjes daarvan op YouTube, waardoor de club een breder publiek bereikt.
Website-link: www.bartsboekenclub.nl
Stichting Senia
Geïnteresseerden in literatuur, filosofie of (kunst-)geschiedenis kunnen sinds enkele jaren terecht bij de leesgroepen van Senia. Ruim duizend groepen zijn er, over het hele land verspreid. Ook organiseert Senia excursies en workshops, bijvoorbeeld over creatief schrijven.
Het werkt simpel: belangstellenden melden zich aan en Senia zorgt dat zij aansluiting vinden bij gelijkgezinden in hun eigen regio, bij een bestaande of, bij voldoende belangstelling, een nieuwe groep. Iedereen kan zich in principe aanmelden, maar de focus ligt op ouderen. Senia houdt in de gaten wat er per jaar aan boeken binnen de diverse categorieën verschijnt, en groepen deskundige vrijwilligers maken hieruit een keuze. Bij elke gekozen titel maakt Senia een leeswijzer met een inleiding, gedetailleerde samenvatting van het werk, biografische informatie en een aantal discussievragen, 80% van de leeswijzers (voor geschiedenis, filosofie, kunstgeschiedenis, klassieke literatuur, Frans, Duits en Engels) worden door vrijwilligers geschreven. Vervolgens stuurt Senia aan alle deelnemers een catalogus met de beschikbare titels, een korte beschrijving en indicatie van de moeilijkheidsgraad.
Per jaar kiest elke leesgroep zeven titels uit het aanbod, waarna de deelnemers de betreffende leeswijzers ontvangen. Leesgroepen zijn vrij om zich te organiseren zoals zij willen en plannen door het jaar een aantal bijeenkomsten. Senia stimuleert zo haar leden niet alleen tot lezen, maar ook tot discussie over de gekozen stof. Voor het lidmaatschap en de geboden diensten betalen leden een bijdrage van 34,50 euro per jaar (2017).
Senia is een particulier initiatief, zonder winstoogmerk of subsidie, niet gebonden aan welke richting of welk vakgebied dan ook, maar wel met meer dan 6.700 deelnemers. Behalve met ruim 120 vrijwilligers en een aantal freelancers (doorgaans studenten) werkt de organisatie met drie betaalde parttime-krachten. Met relatief geringe middelen weet Senia een groot en groeiend publiek aan te spreken (in 2016 steeg het aantal leden met elf procent).
Website-link: www.senia.nl
North Sea Poetry
Dichter Jean Pierre Rawie die zijn relatie met een zeemeermin bezingt; dichter Luuk Imhann die in duikersuitrusting gestoken de ‘zeebodemblues’ brengt – North Sea Poetry is ervan overtuigd dat er een groter én cultureel diverser publiek voor poëzie bestaat dan vaak verondersteld en doet er alles aan dat publiek te bereiken.
De eerste editie vond in 2011 plaats in een strandpaviljoen. Latere locaties waren een oude dansschool en een dorpszwembad. Voor editie-2018 is North Sea Poetry te gast bij GGZ-instelling Dijk en Duin. Streefaantal is vierhonderd bezoekers. Alle eerdere edities trokken een volle zaal of waren uitverkocht. Bestuur en kernteam krijgen subsidies maar verrichten de inspanningen voor het festival kosteloos.
Veel bekende en onbekendere dichters en performers hebben op het North Sea Poetry-podium gestaan. We noemen onder anderen Bart Chabot, K. Michel, Tjitske Jansen, F. Starik, Pieter Boskma, Hans Plomp, Joost Oomen en Lotte Kok.
Website: www.northseapoetry.nl