webmail

Nominaties voor de Jan van Luxemburg Prijs 2021 bekend – Jan van Luxemburg

Nominaties voor de Jan van Luxemburg Prijs 2021 bekend

De volgende vijf initiatieven dingen mee naar de Jan van Luxemburg Prijs 2021! Wilt u één van deze nominaties speciaal aanbevelen? Dan nodigen wij u van harte uit om dit te doen via het contactformulier op deze website.

Planning

  • Tot 6 december 2021: het publiek kan steun voor nominaties indienen en de jury beoordeelt.
  • 10 december 2021: de jury maakt de winnaar bekend.

De Lees!ambassade

Om het literaire lezen op een toegankelijke en onderhoudende manier te promoten, startte Lidewijde Paris in 2016 met De Lees!ambassade. Wat begon met het boek Hoe lees ik? groeide uit tot een gevarieerd pakket: Lees!workshops op scholen, voor leerlingen, docenten of mediathecarissen en in bibliotheken voor leesclubs, ‘gewone’ lezers en leesconsulenten; cursussen aan verschillende HOVO-instellingen, een ‘Hoe lees ik een film?’-programma waarbij met een boekenleeshoofd films worden besproken. Van Hoe lees ik? werden ruim 15 duizend exemplaren verkocht. Niet alleen leesclubs, ook leraren, universitair docenten, schrijvers en vertalers gebruiken het. Recensent Koen Eykhout vatte Paris’ nieuwe boek Een gedicht is ook maar een ding… samen als ‘een betoverende gids die je elke lezer gunt’.

Facebook: @DeLeesambassade of @LidewijdeParis
Twitter: @LidewijdeParis
Instagram: @deleesambassade

Tijdschrift Terras

Laten zien dat talloze spannende stemmen uit de internationale literatuur nooit het Nederlandse taalgebied bereiken. Dat wil Terras. En vooral: die stemmen alsnog hier laten landen. Daarom publiceert de redactie niet alleen vertaalde poëzie, essays, romans en toneel, maar leidt ze die literaire teksten ook gedegen in en plaatst ze zo relatief onbekende auteurs in een context. De redactie maakt twee tijdschriftedities per jaar en geeft twee boekenreeksen uit. Verder publiceert ze online elke maand signalementen van onderbelicht gebleven boeken. Met succes. Terras kan als gids gezien worden door internationale literatuur. Enkele voorbeelden: nadat Terras auteurs als Esther Kinsky, Yoko Tawada, Raúl Zurita en Arno Camenisch in vertaling had gebracht, vonden deze auteurs hun weg in het Nederlands taalgebied omdat ze in boekvertaling uitkwamen of op Nederlandse literaire festivals werden uitgenodigd.

Website: tijdschriftterras.nl

Room for All en Rose Stories
Stichting Room for All werkt samen met multiculturele uitgeverij Rose Stories zodat kinderen uit verschillende culturen zichzelf en elkaar leren kennen. In verhalen en in beeld. Het verschil wordt gevierd. Op heel jonge leeftijd staan ze open. Er is echt ruimte voor iedereen.
De eerste serie van zes kinderboeken uit de hele wereld, vertaald door Nederlandse bi-culturele schrijvers en vertalers, wordt intussen uitgedeeld op basisscholen in en rond Amsterdam en op twee Nederlandse scholen in Suriname. Binnenkort in het hele land.
Ook leerkrachten en ouders krijgen handvatten aangereikt om op een natuurlijke manier onbewuste vooroordelen samen te benoemen en erover te praten, de verbeelding aan te spreken. Hoe je iets zegt maakt zoveel verschil.
We horen er allemaal bij. Dat is nog eens een goede investering in wat het betekent om mens te zijn.

Website: roomforall.nl
Website: rosestories.nl

De Waanzinnige Podcast

Al vinden kinderen het prima als de juf, ouder of de bibliotheekmedewerker een leuk boek tipt, het lijkt erop dat ze liever naar elkaar luisteren. Onderzoek bevestigt dat kinderen zich vooral laten leiden door andere kinderen. Vandaar dat De Waanzinnige Podcast kinderen elkáár laat enthousiasmeren om boeken te lezen. Met resultaat, na het luisteren leest een derde van de kinderen het boek uit de podcast – mits het boek aanwezig is.

 Na de eerste reeks in het voorjaar van 2020 volgden nog twee reeksen. De podcast is inmiddels 100 duizend keer beluisterd. De Waanzinnige Podcast is in onderhandeling met geïnteresseerde licentienemers zodat de podcast nog beter gebruikt kan worden door bibliotheken en scholen. Om komend voorjaar al een reeks te publiceren zou een financiële bijdrage enorm welkom zijn, zoals het bedrag dat bij de Jan van Luxemburg Prijs hoort.

Website: dewaanzinnigepodcast.nl

8WEEKLY

8WEEKLY is een van de grootste Nederlandstalige online cultuurmagazines en wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Het motto is ‘scherp over cultuur’: de redacteuren houden elkaar scherp door grondig feedback te geven op artikelen én werpen een scherpe blik op de onderwerpen die ze bespreken op de site. Ze vinden het daarom belangrijk om iedereen die beter wil leren schrijven een platform te bieden om zichzelf te ontwikkelen en anderen te enthousiasmeren over cultuur in de breedste zin van het woord. Kunst, boeken, film, theater, muziek – je vindt (en leest) het allemaal op 8WEEKLY. Door deze gevarieerde mix en dit brede aanbod aan artikelen willen de redacteuren hun lezers blijven inspireren en hopen ze steeds meer mensen het plezier van een actief, reflecterend cultureel leven bij te brengen. 

Website: 8weekly.nl