webmail

Voorlezen door gedetineerden in Alphen a/d Rijn wint Jan van Luxemburg Prijs 2018 – Jan van Luxemburg

Voorlezen door gedetineerden in Alphen a/d Rijn wint Jan van Luxemburg Prijs 2018

Ouders die vanuit de gevangenis hun kinderen een verhaaltje voor het slapengaan vertellen – is een beter voorbeeld denkbaar van het plezier van het lezen? Vandaar dat Alphense vrijwilligers de Jan van Luxemburg Prijs 2018 hebben gewonnen.

 

Voor gedetineerde ouders is het helaas niet vanzelfsprekend dat zij ’s avonds hun kinderen voorlezen, terwijl zij toch al moeite hebben om goed contact te houden met het thuisfront. Vandaar dat de toenmalige pastor van de Penitentiaire Inrichting Alphen aan den Rijn in 2005 met vrijwilligers opnamen ging maken van voorlezende gedetineerden. Zijn opvolger Jan Lange is daarmee doorgegaan. Inmiddels is, zonder overkoepelende organisatie, in 60 procent van de penitentiaire inrichtingen dit goede voorbeeld nagevolgd.

 

Over de Jan van Luxemburg Prijs

Het Jan van Luxemburg Programma reikt jaarlijks een prijs uit aan een initiatief dat leesplezier bij jong en oud bevordert. Het Programma is geïnitieerd ter nagedachtenis aan Jan van Luxemburg (1936-2012), een literatuurwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam die als geen ander mensen kon stimuleren om te lezen.

De prijs bestaat uit een zeefdruk, tweeduizend euro, plus een kleinschalige, in samenwerking met de winnaars te organiseren activiteit om het werk van de stichting te promoten. De voorzitter en secretaris van het Programma zullen tijdens die activiteit de prijs feestelijk overhandigen (inlichtingen volgen z.s.m.). De overige genomineerde initiatieven zijn Leestafel (tweede plaats), Passionate Bulkboek (derde plaats), Tzum en Vondeldorp.

De jury bestaat uit:

  • Mieke Bal, emeritus hoogleraar literatuurwetenschap
  • Madeleine Kasten (voorzitter), universitair docent literatuurwetenschap
  • Anneke van Luxemburg, oud-universitair docent vertaalwetenschap
  • Maarten Meester, publicist
  • Maud Peereboom-Engelberts, oud-docent Engels
  • Thijs Pollmann, emeritus hoogleraar taalkunde
  • Sean Stevenson, onderzoeksadviseur
  • Els Weijers (secretaris), oud-promovenda literatuurwetenschap/programmamanager