webmail

Stichting Senia ontvangt Jan van Luxemburg Prijs 2017 – Jan van Luxemburg

Stichting Senia ontvangt Jan van Luxemburg Prijs 2017

~ ‘Best kept secret’  in strijd tegen ontlezing ~ 

Omdat ze zoveel doet om het leesplezier te vergroten, heeft de Stichting Senia deze week de Jan van Luxemburg Prijs 2017 ontvangen. Zonder subsidie organiseerde Senia in 2016 onder meer ruim duizend leesgroepen door het hele land. Daaraan namen 6.700 mensen deel, een groei met elf procent ten opzichte van 2015. De prijs bestaat uit een zeefdruk en tweeduizend euro, plus een promotie-activiteit.

 

Senia heeft ervoor gekozen de uitreiking en promotie-activiteit te combineren. Afgelopen maandag bood de stichting haar vrijwilligers een feestelijk programma aan in het KAdECafé te Amersfoort. Zo hield schrijfster Nelleke Noordervliet een interessant betoog over de wisselwerking tussen schrijver en lezer.

Uit de bijdragen van diverse sprekers kwam Senia tijdens de uitreiking naar voren als ‘best kept secret’, Terwijl velen klagen over ontlezing, kennen slechts weinigen de stichting die daar zo succesvol tegen strijdt. Ze organiseert leesclubs voor literatuur van verschillende moderne talen, biografieën, geschiedenis en filosofie. Daarmee bevordert ze ook nog eens hoogwaardig sociaal contact.

De overige genomineerden waren het Laurens Janszoon Coster Project (tweede plaats), de Voorlees Express (derde plaats), Amsterdamse Beestenboel, Barts Boeken Club en North Sea Poetry. De foto’s zijn gemaakt door Astrid Van Weyenberg:

 

Bekijk de film van de uitreiking (3 minuten) gemaakt door Sera Koolmees van Atrivé:

 

Over de Jan van Luxemburg Prijs

Het Jan van Luxemburg Programma reikt jaarlijks een prijs uit aan een initiatief dat als doel heeft leesplezier bij jong en oud te bevorderen. Het Programma is geïnitieerd ter nagedachtenis aan Jan van Luxemburg (1936-2012), een literatuurwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam die als geen ander mensen kon stimuleren om te lezen.

De jury bestaat uit:

  • Mieke Bal, emeritus hoogleraar literatuurwetenschap
  • Madeleine Kasten (voorzitter), universitair docent literatuurwetenschap
  • Anneke van Luxemburg, oud-universitair docent vertaalwetenschap
  • Maarten Meester, docent filosofie/publicist
  • Maud Peereboom-Engelberts, oud-docent Engels
  • Thijs Pollmann, emeritus hoogleraar taalkunde
  • Sean Stevenson, beleidsmedewerker onderzoek
  • Els Weijers (secretaris), oud–promovenda literatuurwetenschap/programmamanager