webmail

Nominaties Jan van Luxemburg Prijs 2018 bekend! – Jan van Luxemburg

Nominaties Jan van Luxemburg Prijs 2018 bekend!

Welkom op de website van het Jan van Luxemburg Programma. Begin oktober heeft het bestuur een shortlist opgesteld van initiatieven die in aanmerking komen voor de Jan van Luxemburg Prijs 2018. Wilt u één van deze nominaties speciaal aanbevelen voor de prijs? Dan nodigen wij u van harte uit om dit te doen via het contactformulier op deze website.

Planning

September 2018: de nominaties worden ingediend
Oktober 2018: steun voor nominaties kan worden ingediend en de jury beoordeelt
November 2018: bekendmaking van de winnaar en uitreiking van de Jan van Luxemburg Prijs 2018

De genomineerden: 

 

passionate bulkboek

Passionate Bulkboek is een zelfstandige stichting met onbezoldigd bestuur en ANBI-status die zich inzet om zo veel mogelijk mensen in Nederland te laten lezen. Passionate Bulkboek is onder andere verantwoordelijk voor de Dag van de Literatuur en de Dag van het Literatuuronderwijs, de Inktaap, de Jonge Jury en Er Was Eens. Verder organiseert het educatieve projecten voor scholen (vmbo, havo, vwo en mbo) om het lezen te bevorderen, afgestemd op de lesmethoden en de belevingswereld van leerlingen, maar ook voor Pabo-studenten met Pabo leest en een aantal andere projecten. Om alle activiteiten te organiseren werken er zeven vaste krachten en een aantal stagiairs samen vanuit Rotterdam. Website: Passionatebulkboek.nl

leestafel logo

Leestafel, opgericht in april 2004, is een drukbezochte, niet-commerciële, informatieve site over boeken (ca. 60.000 bezoekers per maand). Er zijn inmiddels meer dan 4.000 recensies over zowel fictie- als non-fictie boeken, kinderboeken, spannende boeken en hobbyboeken op de website te vinden die door de bezoekers zelf worden geschreven. Ook is er een online forum waarop gediscussieerd kan worden over boeken en andere literaire zaken. Sinds 11-04-2014 is de website Leestafel inclusief het forum op verzoek van de Koninklijke Bibliotheek in haar archieven opgeslagen – met door de aankomende jaren heen regelmatig updates – als zijnde digitaal/cultureel erfgoed. De Leestafel heeft ook een thrillersite en een poëziesite met een poëzieforum die zeer de moeite van het bekijken en lezen waard zijn. Website: Leestafel.info

vondel dorp

Leesclubs Vondeldorp is een buurtinitiatief van Vondeldorp waarin lezen centraal staat. In 2013 is Stadsdorp Vondelpark, ofwel Vondeldorp, opgericht in de Amsterdamse Vondelbuurt, globaal tussen Van Baerlestraat, Vondelpark, Amstelveenseweg en Noorderamstelkanaal. In het Stadsdorp organiseren bewoners activiteiten voor elkaar. Lezen blijkt een belangrijke behoefte. In september 2018 is alweer de vijfde literaire leesgroep van start gegaan. De leesclubs komen eens in de twee maanden bijeen, meestal op een avond.
 De smaak van de gastheer/vrouw geeft richting aan de keuze van de titels. Van de leden wordt verwacht dat ze lid worden van Vondeldorp. Het lezen werkt als sociaal bindmiddel en door het leesplezier wordt bijgedragen aan het leefplezier, van met name veel ouderen in de buurt. Website: Stadsdorpvondelpark.nl/leesclub

logo-jenv-dji_tcm41-3074

Voorlezen in de gevangenis voor ouders die niet thuis kunnen zijn, dat is wat het team van vrijwilligers en pastor Jan Lange organiseert voor gevangenen in de Penitentiaire Inrichting Alphen aan de Rijn. Gevangenen kunnen een kinderboek voorlezen, de dvd-opname wordt vervolgens naar het thuisfront gestuurd om afgespeeld te worden voor de kinderen. Nadat vrijwilligers in Engeland hadden gezien hoe gedetineerden op afstand hun kinderen voorlazen, zijn zij twaalf jaar geleden iets soortgelijks begonnen in Alphen aan de Rijn. Zij deden dit onder begeleiding van de toenmalige pastor. Inmiddels hebben vrijwilligers, zonder dat er een overkoepelende organisatie is, in 60 procent van de penitentiaire inrichtingen dit goede voorbeeld nagevolgd. Het lezen slaat hier een brug tussen een ouder en een kind die elkaar voor een langere tijd nauwelijks zien. Dit kleinschalige initiatief heeft grootschalige gevolgen en verdient navolging. Website: www.dji.nl

Tzum

Literair weblog Tzum is begonnen als literair blad in 1998. In 2010 ging de website de lucht in. In 2012 verscheen de laatste papieren editie maar de website is nog zeer actief. Tzum biedt al twintig jaar een onafhankelijke kijk op literatuur, ook geografisch gezien. De site laat zien dat de Grachtengordel misschien wel het hoogste maar niet per se het laatste woord heeft als het om literatuur gaat. Ook heeft de redactie niet eenvoudigweg het papieren tijdschrift gedigitaliseerd, maar het echt vertaald naar het nieuwe medium. Ten slotte is de kwaliteit is hoog en het aanbod breed: recensies, gedichten, reportages, essays, literaire roddels en strips. Website: Tzum.info

 

Wilt u één van deze nominaties speciaal aanbevelen voor de prijs? Dan nodigen wij u van harte uit om hieronder een bericht te plaatsen of een aanbeveling te sturen via het contactformulier

47 comments

 • Adri Twisk

  Een website met uitstekende recensies zowel van kinderboeken als fictie en non-fictie.

 • Marianne van den Boom

  Ik ben voor voorlezen in de gevangenis. Een geweldig initiatief van vrijwilligers die hiermee veel kinderen en volwassenen een plezier doen. Op deze manier blijven ze met elkaar in contact .

 • Angélique Komen

  Ik steun graag het voorleesproject voor gedetineerden. Dit is een succesvol initiatief dat veel navolging heeft gekregen en vaak mensen aan het voorlezen krijgt die dit niet gewend zijn.

 • Gerrit Wessels

  “Voorlezen in de gevangenis” helpt mee om de geïsoleerde mens weer even uit dat isolement te verlossen en mee te nemen naar de wereld buiten de muren van zijn bestaan.

 • Hein van der Hoeven

  Leestafel is voor mij als debuterend schrijver nuttig gebleken om lezersreacties te ontvangen. Een vraag over mijn boek kon ik als auteur rechtstreeks aan de lezer doorgeven.

  Tzum heeft doorwrochte recensies over literaire publicaties die door de landelijke dagbladen niet worden opgemerkt. Kritisch commentaar op ontwikkelingen op letterkundig gebied. Onafhankelijk. Uitnodigend opgemaakte website.

 • Trenke Riksten

  Ik stem voor de Leestafel, omdat deze site ongelooflijk veel recensies heeft die voor vrijwilkligers worden geschreven, zonder winstoogmerk. Ook is het service dat er een forum bijgeleverd wordt om op te discussiëren. De site kan het geld goed gebruiken om het computerprogramma te betalen of de host. Dan hoeven die vrijwilligers dat even niet zelf te betalen!

 • Joke Bijnsdorp

  Onze gedichtenclub die maandelijks bij elkaar komt maakt vaak een keuze uit de gedichten die op de Leestafel worden gepubliceerd.
  Heel gevarieerd aanbod, we hebben er veel aan.
  Ik stem dus voor de Leestafel die door vrijwilligers wordt gerund en hoe!

 • Piet Snijders

  Als schrijver van een luchtige streekroman kwam ik bij de grote media nooit over de drempel van vooringenomenheid.
  Bij Leestafel werd ik onbevangen gelezen én beoordeeld door liefhebbers en critici. Was uitstekend voor het zelfvertrouwen
  en hield me tegelijk nederig en scherp. Ik gun de prijs van harte aan Leestafel.info.

  Succes en vriendelijke groet
  Piet Snijders

 • Ton Jansen

  Mijn voorkeur gaat uit naar Leestafel. Tzum is ook prima, maar wel enigszins elitair. Leestafel brengt het lezen dichter bij alledag. Ga zo verder, Leestafel.

 • Roger Pelgrims

  Leestafel is een uitstekende boekensite en met een bijbehorend forum, die interactie tussen de lezers mogelijk maakt. Zowel kinder- en jeugdboeken, als ook boeken voor volwassenen komen ruimschoots aan bod. Ook non fictie heeft zijn plaats in het geheel. Leestafel is de prijs meer dan waard.

 • Willeke van der Vlist

  Leestafel is een enthousiaste en zeer toegankelijke boekensite, met een ontzettend breed aanbod van fictie, non-fictie, kinderboeken, thrillers en poëzie. Met name het grote aantal non-fictie recensies en de prachtige poëzie-site maakt deze site onderscheidend.
  De recensies zijn toegankelijk voor een groot publiek en tegelijk inhoudelijk goed, kritisch soms, maar altijd met respect geschreven. De liefde voor boeken spat zowel op de site, als op het forum, van het scherm af en bereikt, met name door zijn laagdrempeligheid én de liefde waarmee het gedaan wordt, een groot publiek.
  Deze prijs zou voor leestafel een ware opsteker zijn, en wat mij betreft zeer verdiend

 • Liseke Hoogerbrugge

  De Leesclub Vondeldorp zijn een succesvolle formule om samen boeken te lezen en een uitstekend buurtinitiatief

 • Ria Kock

  Leestafel.info is een geweldige website, met een zeer actieve en bevlogen beheerder en andere vrijwilligers! Leestafel staat voor wat het beoogt, De site is heel divers en bovendien laagdrempelig. Gedurende mijn tijd als schoolmediathecaris maakte ik graag gebruik van de recensies en ook tegenwoordig spit ik als gewone lezer graag door de genoemde boeken. Ooit ben ik afgestudeerd op leesbevordering en met name het leeplezier vind ik hier dan ook volop terug! Passionate Bulkboek is mij natuurlijk ook goed bekend, maar mijn persoonlijke voorkeur gaat toch uit naar Leestafel!

 • Renée van Kempen

  Het kleinschalige en spontane initiatief om onder de paraplu van de leesclub Vondeldorp via boekenclubs met buurtgenoten in contact te komen en verbinding te zoeken bevel ik voor de prijs aan, temeer omdat het zo gemakkelijk op te volgen is in andere buurten/stadsdorpen.

 • Elly Stalmeijer

  Beste lezers 🙂 Ik steun de nominatie van DE LEESTAFEL van harte! De recensies die er verschijnen zijn stuk voor stuk zeer lezenswaardig en nodigen steeds weer uit om het betreffende boek meteen te gaan lezen! Literatuur levend houden is een niet genoeg te prijzen kunst!!
  De prijs mag naar DE LEESTAFEL !!

 • Jaap kapteyn

  Mijn voorkeur gaat uit naar Vondeldorp als manier om meer samenhang in een buurt te laten ontstaan. Goed voorbeeld doet hopelijk goed volgen

 • Ruud van Odenhoven

  Ik steun Vondeldorp. Ook (zelfs?) in Amsterdam Zuid is verbinding gewenst en noodzakelijk.

 • Jan SebeningJan Sebening

  Ik zie vier erg inspirerende initiativen – maar steun het Vondeldorp. Laat uit steden weer dorpen worden!

 • Marit vd M

  Ik steun natuurlijk leesclub Vondeldorp. Jaap van Kampen zet zich met al zijn enthousiasme als echte lezer samen met vijftig andere lezers in om te lezen. De leden van leesclub Vondeldorp houden van literatuur, van praten over boeken en ze geven zèlf enthousiasme door aan vrienden, buren, kinderen en kleinkinderen. De leesclub Vondeldorp is het enige initiatief waarin het echt om literatuur gaat.
  Het is het enige intiatief waarin schrijvers en lezers bij elkaar gebracht worden. Waar bewoners elkaar vinden via verhalen. Waar Vondel zich ten lange leste erbarmt over …

 • Eva Fokkema.

  Ik zou zeggen: gun het Vondeldorp de prijs. Er zijn al zoveel mensen van opgebloeid! En het kunnen er nog meer worden.

 • Luc Groot

  Ik steun het voorlezen voor gedetineerden. Dit bevordert het lezen in het algemeen en
  misschien voor deze mensen in het bijzonder.

 • Irma Koning

  De leestafel vind ik een bijzonder goede tegen hang naar alle commercieële recensies in landelijke dagbladen. Inhoudelijk ook erg goed. Het recenseert alle soorten boeken en niveaus en nieuwkomers. Chapeau!

 • Gerie van der Laan

  Ik nomineer “Voorlezen in de gevangenis”.
  Uit eigen ervaring als vrijwilliger bij dit project weet ik dat dit project grote impact heeft op het kind als op de vader. Blijdschap en emoties komen samen.

 • Jos van der Laan

  Ook ik nomineer het project “Voorlezen in de gevangenis”.
  Uit reacties die ik ontvang begrijp ik het grote belang van dit project voor de verhouding kind/vader.

 • Berdine

  Leestafel natuurlijk! Je vindt er honderden recensies en omdat de site niet commercieel is ook recensies van boeken van onafhankelijke uitgeverijen, die niet bij Bol te koop zijn. Als je met plezier een boek hebt gelezen en je wilt anderen daar deelgenoot van maken hoeft je recensie niet aan allerlei voorwaarden te voldoen, zoals bij Hebban. Leestafel is heel breed opgezet, je vindt er recensies van literatuur tot kinderboeken, van thrillers tot non-fictie, oud en nieuw, debuut en bestseller. Leestafel is al jaren bezig en verdient de prijs!

 • alfred

  Alfred
  Het lijkt mij dat door ‘voorlezen in de gevangenis’ te nomineren aan deze kinderen, die toch tot de meer kwetsbaren van de samenleving behoren, de prijs het meest ten goede komt. Wat mijzelf aangaat , als fervent lezer van fictie en non-fictie, hoop ik met deze nominatie ook enigszins uit mijn eigen te stappen.

 • Lydia Stolwijk

  het is goed de verbinding te zoeken in een buurt die sterk aan het veranderen is onder invloed van economische ontwikkelingen en toerisme. Ik beveel de activiteiten van Vondeldorp aan voor de Jan van Luxemburgprijs.

 • Edward Niessen

  Hoewel stuk voor stuk prachtige initiatieven beveel ik het Vondeldorp aan voor de Jan van Luxemburgprijs. Mensen in onze geglobaliseerde wereld op buurtniveau met elkaar verbinden via de uitwisseling van persoonlijke leeservaringen vind ik een prijzenswaardig initiatief!

 • Mirjam

  Leestafel heeft mijn voorkeur. Is al jaren bezig, breed opgezet en met honderden recensies.

 • Jannie Trouwborst

  Ik kies voor de Leestafel. Naast al de eerder genoemde sterke kanten van de Leestafel wil ik graag nog noemen de aandacht die elk jaar besteed wordt aan nieuw verschenen Nederlandstalige debuten. Alle debuten die ingestuurd zijn voor de AVN Debutantenprijs van dat jaar (elk jaar zo’n 100) worden gelezen en besproken. Zo maken trouwe bezoekers van de site ook kennis met een nieuwe generatie auteurs. Heel nodig tussen alles wat verschijnt van al bekende auteurs. De debutanten hebben een aparte rubriek op de Leestafel.

 • Tineke

  Het voorlees project in de gevangenis daar stem ik voor met vr. groet
  Tineke Heemskerk

 • Peter

  Het voorlees project heeft mijn voorkeur. Kinderen die volledig onschuldig zijn, worden op deze door het voorlezen toch enigszins getroost in hun verdriet. Een fantastisch concept!!

 • Annemie Geerdink

  Ik beveel Vondeldorp aan.
  Een goede manier om het contact te onderhouden tussen de oudere buurtgenoten.

 • Huig schouten

  Mooi om op deze manier het contract met het thuisfront te behouden
  Huig schouten

 • Tjeerd Hulsman

  Cohesie in de buurt. Leesclub die mensen verbindt. Samen er zijn voor elkaar met menselijk warm contact. Vondeldorp een super inituatieg dat bloeit en groeit. Geef ze de prijs. Tjeerd Hulsman

 • Virginie

  Leesclub Vondeldorp krijgt mijn stem. Niet alleen is mijn leesplezier groter geworden, ook bevordert het de sociale cohesie in de buurt. En, mischien het meest belangrijke, door de leesclub lees ik boeken van schrijvers die ik voorheen niet kende.

 • Nely

  Een goed initiatief van Vondeldorp om door middel van leesclubs het onderlinge contact te bevorderen.

 • Joke en Kees Jochemsen

  Voorlezen in de gevangenis krijgt onze stem. Dit mooie initiatief dient meerdere doelen tegelijk.

 • Hans Beerends

  Ik kies voor de vondelgroep met name omdat deze groep in korte tijd vijf leesgroepen uit de grond gestampt heeft en het gezamenlijk lezen van boeken de onderlinge betrokkenheid in de buurt bevordert