webmail

Lees!ambassade van Lidewijde Paris winnaar Jan van Luxemburg-prijs 2021 – Jan van Luxemburg

Lees!ambassade van Lidewijde Paris winnaar Jan van Luxemburg-prijs 2021

De winnaar van de Jan van Luxemburg-prijs 2021 is de Lees!ambassade van Lidewijde Paris. Het Jan van Luxemburg Programma is de laatste weken overstelpt met enthousiaste aanbevelingen in zowel het Nederlands als het Engels, vanwege de wervelende, intelligente en ontwapenende wijze waarop Lidewijde Paris zich inzet om zowel klassiekers als eigentijdse boeken te ontsluiten, van proza tot poëzie, overal in het land, op de radio en sinds de lockdown ook online. Zij bespreekt zowel lange als korte verhalen, voor jong en oud en voor kleine of grote gezelschappen. Met haar aanpak bewijst zij dat toegankelijkheid ook uitdagend kan zijn en dat enthousiasme ook diepgang kent.

De Lees!ambassade is in 2016 door Lidewijde Paris opgericht met als doel om het plezier van lezen te promoten. Wat begon met het boek Hoe lees ik? groeide uit tot Lees!workshops op scholen en in bibliotheken, voor leerlingen, docenten, mediathecarissen en leesclubs. Met haar boek Een gedicht is ook maar een ding en het ‘Hoe lees ik een film?’-programma maakt zij ook poëzie en film toegankelijk. Verder geeft zij cursussen aan het Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO). Als íemand het plezier van lezen bevordert – in praktijk en theorie – is het wel Lidewijde Paris. 

In overleg met de Lees!ambassade wordt binnenkort besloten over de prijsuitreiking en de invulling van de promotie-activiteit behorende bij de prijs. Deze website zal daar begin 2022 meer over berichten.